selected
Next Project

Meier & Frank Building Redevelopment

Meier & Frank Building Redevelopment

The Meier and Frank Building is a landmark centered in Portland’s urban core. Acknowledging the cultural importance and nostalgia felt for it was at the forefront of our design approach in transitioning the first five floors into amenity-rich creative office and active retail spaces.

We drew upon rich exterior character to create modern spaces that are building and era appropriate, rooted in Portland’s distinctive historic context. Terrazzo, stone, plaster, brass, and walnut feature alongside authentic and patched terrazzo, exposed concrete ceilings, and re-discovered stone elevator fronts.  Department store shoppers had long used the building’s historic clock as a meeting place – popularizing the phrase ‘meet me under the clock’.  This clock was incorporated as a central feature of the lobby and still marks a place for people to meet.

We also honored building history through referential patterns that are expressed through brass details. Terrazzo inlays illustrate phases of building construction and renovations, and the perforated screen hosts a simplified abstraction of a relief found on the building’s terracotta tile cladding. The building’s repositioned brand was then overlaid through wayfinding and feature elements.

A lobby coffee shop serves as an amenity to tenants, with its modern lines and walnut graining differentiate its operation within the space. A lush, deep-blue, 45-foot long sofa anchors the lobby’s central gathering space, while a basement amenities level supports tenants with a multi-use lounge, large meeting room, bike room and robust fitness facilities.

The historic use of the building as a department store resulted in internally focused floor plates that were ringed with stock rooms and window displays. To support the transformation from to small-scale retail and office, we opened the perimeter to daylight and re-engaged two historic mid-block entries. Each new entry is marked by a steel and glass canopy, scaled and simply detailed to be respectful of the building’s ornate character.

Location

Portland, OR

Client

Sterling Bay

Year

2018

Status

Built

Type

Workplace

Size

200,000 sf core renovation; 23,000 sf interior renovation

Collaborators

Turner Construction

PAE

KPFF

Peter Meijer Architect

O- Lighting Design

Arktura

Made Studio

Absolute Procurement

Recognitions

LEED Silver (Core + Shell)

IIDA Oregon Corporate Best in Category

IIDA Oregon Jurors Choice

This is such a successful integration of all areas of design. It's what we all strive for – the graphics, the interior space itself, and respect for the whole building.

Michael Hsu, AIA IIDA 2019 IIDA Oregon Design Juror